Колумни

Скопската област во времето на византиската власт од 1018 до 1204 година – 5 дел

По потпаѓањето на Самуиловата држава под власта на Византија положбата на македонското население во првите години не била многу тешка. Народот ги плаќал истите даноци како и порано. Феудалците кои доброволно се предале ги зачувале […]

Колумни

Скопје и скопската област во времето на Македонското (Самоиловото) царство (969-1018) – 4 дел

Почнувајќи од средината на IX век, па се до крајот на владеењето на бугарскиот цар Петар (927 – 969), поголемиот дел од територијата на Македонија влегувала во составот на средновековната бугарска држава. По неговата смрт […]

Став

Проф. Котлар: Бидете храбри, оти борбата за Името и идентитетот почнува од денес. Од овој миг.

📚 MAKEДОНСКИ МАНИФЕСТ Јавно обраќање до македонскиот народ (напишано од Ефтим Клетников, а разработен и прифатен од проф. Наташа Котлар, проф. Пренџов, диригентот Запров, амасадорот М.Корнети, проф. Ц.Гавровски, Олгица Трајковска, правник Дардан Венетски и други членови […]

Бизнис и економија

Арсовска од самитот во Софија: Новата економска платформа ќе ги поврзе бизнисите на Македонија и Кина

7 јули 2018, Софија, Бугарија – Во присуство на над 1000 делегати од НР Кина и 16. земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ)  во рамки на Економскиот форум на 7. Самит на шефовите на Влади на […]

Опозиција

Средба на Мицкоски со директорот на НДИ за Европа Роберт Бенџамин

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, придружуван од генералниот секретар Игор Јанушев, оствари средба со Роберт Бенџамин, директор на Националниот демократски институт (НДИ) за Европа и претставниците на НДИ за Македонија, директорот Крис Хеншоу и неговиот […]

Вести

Продолжува расправата во грчкиот Парламент, се гласа недоверба на Владата

Атина, 16 јуни 2018 (МИА) – Во грчкиот Парламент пред 10 часот по локално време почна третиот дел по поднесеното барање од Нова демократија за гласање недоверба на Владата. Договорот со Македонија е во фокусот […]