Проф. Најчевска: Доколку имавме раководство со минимум визија ќе го променевме името во 1992 година


Кога ќе се заглавиш самиот себе во ќош многу е тешко да се извлечеш.
Македонија почна да се заглавува во 1992 година и денес е конечно во ќош од кој многу тешко ќе се извлече.
Доколку имавме раководство со минимум визија ќе го променевме името во 1992 година наместо да влегуваме во ООН под идиотската формулација на Поранешна Југословенска Република Македонија.
Доколку го направевме тоа тогаш голема е веројатноста:

 

 


 

– да влеземе во ЕУ заедно или веднаш по Словенија
– со тоа да ги избегнеме сите глупости кои во моментов мораме да ги трпиме од недоветните политичари во Бугарија
– да го избегнеме конфликтот во 2001
– да избегнеме идиотска приватизација и серија од недоветни премиери и претседатели на државата
– да избегнеме енормно зајакнување на кецарошката ВМРО-ДПМНЕ и на сељачкото крило во СДСМ
– да избегнеме формирање на ДУИ и уништување на интелектуалното крило во сите албански партии

Сега сме заглавени.

Во текот на боењето во неколку наврати пробав да укажам на фактот дека сами себе се заглавуваме во ќош и дека нема да има излез – без никаков резултат.
И не ме прашувајте како да излеземе од оваа ситуација сега.
Толку паметна не сум дури ни јас.