Маријан Салзман ги открива трендовите за 2023 година


Една од најуспешните жени во светот на маркетингот, Маријан Салзман претстави вкупно пет трендови за новата година

 

 


 

Потпретседателката на одделот за глобални комуникации во тутунскиот гигант Филип Морис Интернешнл, Маријан Салзман, која е една од најпознатите „трендсетерки“ во светот ги сподели своите видувања за новите трендови кои ќе обликуваат како ќе се одвиваат работите во 2023 година и понатаму. Салзман е авторка и коавторка на дури 17 книги, повеќекратно наградувана ПР експертка и активистка која се залага за правата на жените.

  1. Губење на чекорот со реалноста

Зборот на годината според Merriam-Webster за 2022 година е „gaslighting“, дефиниран како „чин или практика на грубо заведување некого, посебно за сопствена корист“. Опасноста од deepfake технологијата веќе не е далечен страв, туку е реалност. Агенциите ангажираат модели на вештачка интелигенција – поставувајќи валидни прашања за претставувањето и поделбата на профитот. Виртуелните инфлуенсери во Јужна Кореја привлекуваат следбеници – и собираат готовина. Исто како што се навикнавме на вестите генерирани од AI, пристигнува и podcast.ai, серија продуцирана целосно од вештачка интелигенција. Потоа, тука е и Replika, виртуелен пријател или интимен партнер на барање. И сето тоа е пред метаверзумот да стане вистинска работа.

Прашањето со кое ќе се соочиме во 2023 година и понатаму е едноставно: во што и на кого можеме да веруваме? Со новите технологии, тоа повеќе не се нашите очи и уши. Порастот на дезинформациите е толку сериозрн што Обединетите нации ги повикаа земјите-членки да донесат политики што ја поддржуваат дигиталната писменост. DPDR (нарушување на деперсонализација/дереализација) е нарушување на менталното здравје кое ги остава луѓето да се чувствуваат оддалечени или одвоени од себе, ментално или физички, и/или имаат намалено чувство за реалност. Најчесто пропишан третман е терапија со разговор. Сето тоа е добро, но што се случува кога повеќе провајдери ќе се префрлат на вештачки интелигентни четбот терапевти? Збунување на умот.

  1. Расчистување со глупостите

Светот е во револт. Не физички, во најголем дел (иако сите знаеме дека има исклучоци), туку социјално и културно. Дел од ова може да се следи до нарушувањата од Ковид-19 и неочекуваната можност што многумина од нас ја имаа да забават, размислат и ги преиспитаат сите аспекти од животот – од нашите работни места, начинот на живот и приоритети за воспитување деца до тоа како сакаме да функционира светот околу нас. Точките на болка, кои во најголем дел, се крчкаа веднаш под површината – вклучувајќи ги расните, економските и родовите неправди и потенцијалната катастрофална закана од климатските промени – избувнаа и наведоа многу луѓе конечно да дејствуваат. Резултатот што го видовме – и ќе го видиме повеќе во 2023 година – е потиснувањето на сегашните рамнотежи на моќ и преиспитување на темелите на модерниот живот.

Во работниот свет, вработените (особено помладите) одбиваат да ги направат жртвите што претходните генерации се сметаа за стандардни. Долги часови, недоволно платени па дури и неплатени работици, услови за работа со висок стрес? Не, благодарам. Се наѕира рецесија или не, ова е ера на рамнодушно лежење, тивко откажување и повици да „одлучите за вашата плата“. Во денешно време се помалку е прифатена идејата дека вработените треба да ги посветат своите животи на зголемување на профитот на корпоративните директори и инвеститори.

Особено во САД, луѓето ја доведуваат во прашање и вредноста на факултетската диплома. Истражувањето на американските родители спроведено од Gallup покажа дека 46 отсто се надеваат дека нивните деца ќе направат нешто друго освен да одат на факултет по завршувањето на средното училиште. Ова е во корелација со континуираниот пад на запишувањето на факултет. Сега кога луѓето повеќе слепо не ги прифаќаат традиционалните начела на работата и вредноста на високото образование, се доведува во прашање и системот на кој се потпираат овие работи: капитализмот.

Во 2023 година, се повеќе и повеќе ќе видиме отфрлање на аспектите на животот кои некогаш се сметаа за свети.

  1. Нормализирање на одржливоста

Загриженоста на јавноста за климатските промени го достигна највисокото ниво, според истражувањето на GlobeScan спроведено во 17 земји, при што 65 отсто од испитаниците ја нарекоа ситуацијата „многу сериозна“. Дојде до точка што 4 од 10 испитаници во анкета од 2022 година, спроведена во 31 земја, ги наведуваат климатските промени како пречка за раѓањето деца. Тоа е голема промена во однос на само неколку години кога многу луѓе изгледаа како да имаат намера да ја отфрлат загриженоста за нашата претстојна климатска катастрофа. Бидејќи екстремните временски настани го потресоа самозадоволството на голем дел од светската популација, она што некогаш се сметаше за „теоретско“ или „гледна точка“ сега се смета за воспоставена наука од мнозинството луѓе. И тоа влијае на тоа како обичните потрошувачи донесуваат одлуки за купување.

Не треба да гледаме далеку за да забележиме знаци дека луѓето конечно ги прилагодуваат своите животи за да се справат со оваа глобална закана. Во 2023 година, ќе видиме повеќе иновации во еколошкото внимание, вклучувајќи нови модели за испорака, етикети за јаглероден отпечаток на храната и производи и техники за пасивна одржливост како што се „жеден“ асфалт за области склони кон поплави, нова ултра бела боја која ја намалува потребата за климатизација и мали урбани шуми кои промовираат биолошка разновидност, ги снижуваат температурите и го намалуваат загадувањето. Во услови на глобална енергетска криза и зголемена инфлација, ќе видиме и повеќе луѓе кои избегнуваат авионски патувања во корист на ноќните автобуси и возови. Според Pinterest, пребарувањата за „патувањата со воз“ се зголемиле за 205 проценти во изминатата година.

  1. Искористување на моќта на звукот

Пред неколку години, почнавме да гледаме извештаи за влијанието на музиката врз луѓето кои страдаат од Алцхајмерова болест или деменција. Сега гледаме пораст на други употреби на звукот, од аудио-еротика и просторно аудио до ASMR (автономна сензорна реакција на меридијан) кои предизвикуваат чувства на еуфорија, смиреност, па дури и наежување. Брендовите произведуваат оригинални звуци за TikTok.

Сè повеќе и повеќе, звукот се гледа како потенцијално решение за бар нешто од она што го мачи модерното општество. Звучните бањи и звучното мапирање се пропишани за смирување на духот и намалување на анксиозноста. Се повеќе луѓе се насочуваат кон кафениот шум за да предизвикаат релаксација или да го подобрат фокусот.

Во 2023 година, ќе продолжиме да истражуваме нови (и стари) апликации за звук, вклучувајќи ги врските помеѓу гласот и болестите. Истражувачите од Националниот институт за здравство собираат гласовни податоци за да развијат вештачка интелигенција која може да дијагностицира болести – од невролошки нарушувања и аутизам до рак – врз основа на говорот на една личност. Добро ни звучи!

  1. Кроење на нашите мали светови

Финалниот тренд на кој укажува Маријан Салзман за новата година се оформува барем од 1980-тите кога поимот Cocooning стана општо познат и прифатен. Луѓето создаваат сè помали светови, фокусирајќи се на своите домови, кои сега честопати се удвојуваат како места за работа. (Придобивка од новите работни места: стипендии за работа од дома за да им се помогне на работниците на далечина да ги подготват своите домашни канцеларии.) Ова е повеќе од удобност, како што е примерот со прифаќањето на скандинавските концепти на hygge и lagom во изминатата деценија. Станува збор за сигурност, самозајакнување и самодоверба. Луѓето чувствуваат зголемена потреба за заштита – од сè, од мутирани вируси и временски настани до неизвесните пазари на работни места и синџири на снабдување – и тие реагираат со зајакнување на своите домови со технологија, складирање на стоки и опции за забава за кои мислат дека ќе им бидат потребни да ја надминат секоја криза што следува.

Со оглед на тоа што менталното здравје и благосостојба стануваат се повеќе во фокусот, начинот на кој се чувствуваме во нашите домови стана речиси подеднакво важно како и нивната функционалност. Во изминатите неколку години, дизајнот на ентериерот стана хоби, предизвикувајќи мноштво мобилни и онлајн игри. Во меѓувреме, се прогнозира дека глобалниот пазар за уредување на домот ќе порасне од 662 милијарди американски долари во 2022 година на речиси 806 милијарди долари во 2026 година. Ова го вклучува трендот на развој на врвни друштвени игри како луксузен декор на домот.

Во нашиот сè повеќе неповрзан, компјутерски посредуван свет, гледаме и враќање на здруженијата во заедницата и блокираните партии, бидејќи луѓето бараат чувство на припадност, безбедност и зајакнување. Во САД, приближно 28 проценти од населението сега припаѓа на некој вид здружение на заедницата, било да е тоа здружение на сопственици на куќи, заедница на владение или задруга за домување. Ваквите здруженија можат да понудат и практична поддршка – на пример, одржување на заеднички простории и погодности – и уверување дека познавањето на соседите ќе ви помогне доколку се појават проблеми. Во 2023 година, ќе видиме повеќе луѓе кои ги претвораат своите домови во засолништа за здравје и благосостојба.