CES 2023 – Samsung го подига одржливиот начин на живот на повисоко ниво


Новите иновации создаваат дополнителни начини за корисниците да заштедат енергија, да ги намалат трошоците и нивното влијание врз животната средина

 

 


 

Samsung Electronics денес ги претстави иновациите дизајнирани да воведат нова ера на одржливо живеење. Со услугите како SmartThings Energy кои поставуваат нови стандарди за ефикасност во домаќинството, најновите домашни апарати на Samsung им овозможуваат на корисниците да заштедат и енергија и пари. Заедно со технологиите вклучувајќи нов циклус на перење и филтер што значително ја намалува емисијата на микропластика од машините за перење, најновите достигнувања на Samsung сега им олеснуваат од кога било досега на корисниците да го намалат нивното влијание врз животната средина со цел да го поддржат зачувувањето на планетата .

„Технологиите што ги воведуваме на CES 2023 ја ставаат одржливоста во самиот центар на искуството на потрошувачите“, рече Муханг Ли, корпоративен извршен потпретседател и директор на тимот за истражување и развој во одделот за дигитални апарати за домаќинство на Samsung Electronics. „Нашата амбиција е да станеме енергетски најефикасен бренд на апарати за домаќинство во светот, а нашите најнови производи и партнерства ќе помогнат одржливото живеење да стане реалност за уште повеќе луѓе и заедници.“

SmartThings максимално штеди енергија

Со близу 250 милиони корисници и преку 10,5 милиони поврзани домашни уреди, платформата SmartThings на Samsung продолжува да се шири и да им нуди на корисниците нови начини да го намалат нивниот јаглероден отпечаток дома.

Режимот на вештачка интелигенција, AI Energy Mode, (како дел од функцијата SmartThings Energy) сега е помоќен од кога било досега и нуди поддршка за повеќе уреди и региони, како и уште поголема заштеда на енергија. Ова значи до 15 проценти дополнителна заштеда на енергија за компатибилни фрижидери [1] и до 20 отсто повеќе заштеди за компатибилни клима уреди.[2]

Прва сертификација во индустријата за Систем за управување со паметна домашна енергија (SHEMS).

Напорите на Samsung за збогатување и проширување на SmartThings Energy резултираа со тоа што Американската агенција за заштита на животната средина (EPA) му го додели на Samsung првиот пазарен сертификат за управување со паметна домашна енергија (SHEMS) во индустријата. Овој сертификат се однесува на домашни апарати и услуги за паметни домови кои управуваат и автоматизираат поврзани уреди за да им помогнат на корисниците да добијат увид во потрошувачката на енергија за да поттикнат заштеда на енергија и намалување на трошоците, како и мерки за одговор на побарувачката за намалување на оптоварувањето на мрежата.

EPA исто така додели и 474 ENERGY STAR® сертификати за основните модели на апарати за домаќинство Samsung во 2022 година, вклучувајќи 49 признанија за најголема ефикасност. Samsung е меѓу водечките добитници на наградите ENERGY STAR повеќе од една деценија и е една од ретките компании што ја добиле престижната награда ENERGY STAR за корпоративна посветеност.

Домовите со нето нула емисии стануваат реалност – нудат совршена енергетска ефикасност за домаќинствата

За да им овозможи на уште повеќе луѓе да уживаат во енергетската независност дома, Samsung ја претстави следната фаза од иницијативата „Нето нулта емисија на домови“ – проектот „Паметен град“. Во партнерство со Siemens, паметниот град ќе воспостави одржлива станбена заедница во Стерлинг Ранч, Колорадо и ќе изгради 12.000 домови за приближно 30.000 жители.

SmartThings Energy ќе служи како главна енергетска платформа на заедницата, а домашните апарати на Samsung ќе им понудат на жителите увид во реално време за потрошувачката на електрична енергија, вода и природен гас. Низ целата заедница, соларните панели и батериите за домаќинство ќе генерираат и складираат електрична енергија, додека енергетски ефикасните апарати за домаќинство ќе ја намалат потрошувачката на електрична енергија и ќе ја следат потрошувачката на вода за да ги зачуваат ресурсите. Заедно со решенијата за паметни градови на Siemens и безбедносните решенија на Resideo, технологиите на Samsung ќе им го олеснат на жителите на Стерлинг Ранч да уживаат во животниот стил со нето нула емисија.

Соработката на Samsung со компанијата за решенија за домашна автоматизација Resideo не се однесува само на проектот Smart City. Исто така, вклучува и интеграција на домашните апарати на Samsung со решенијата за паметна мрежа на Resideo преку програми за заштеда на енергија во Калифорнија и Тексас. Ова партнерство ќе помогне да се подготват уште повеќе заедници паметната мрежа, истовремено оптимизирајќи го одговорот на побарувачката и дополнително зголемување на заштедите преку платформата SmartThings Energy. Заедно со своите ценети партнери, Самсунг ги поставува темелите да станат нето-нула домови – и заедници – реалност.

Решавање на проблемот со микро пластика со помош на технологијата Less Microfber

Иако намалувањето на влијанието на уредите и домовите е клучно за создавање одржлива иднина, постојат и други јасни и конкретни ризици за животната средина кои исто така бараат наше внимание. Затоа Samsung и Patagonia повеќе од една година работат на решавање на проблемот со микропластиката што се ослободува за време на процесот на перење и ги загадува океаните и другите водни површини.

Резултатот од оваа соработка е новиот циклус на перење на Samsung наречен „Помалку микрофибер“. Револуционерен во борбата против микропластиката, овој циклус ги намалува емисиите на микропластика при перење за дури 54%.[3] Сега достапен во Европа, овој циклус наскоро ќе биде достапен на компатибилни машини за перење во САД и Јужна Кореја преку онлајн ажурирање.

Samsung и Patagonia исто така развија нов филтер за машина за перење кој има потенцијал да има конкретно влијание врз водните екосистеми. Овој специјален надворешен филтер ја намалува емисијата на микропластика со тоа што ги спречува да влезат во надворешната средина пред крајот на циклусот на миење. Во втората половина на 2023 година, ќе биде достапен на избрани машини за перење во Европа и ќе може да се адаптира на сите машини за перење без оглед на брендот.

Преку тесна соработка, технолошки напредок и посветеност да стане најенергетски најефикасен бренд за домашни апарати во светот, Samsung се стреми да биде лидер на патот кон одржлива иднина. Посетете www.samsung.com за да дознаете повеќе за еколошките иновации кои Samsung ги претставува на CES 2023.

[1] Dostupno na određenim modelima od maja 2023. godine putem Wi-Fi ažuriranja. Rezultati testa su zasnovani na poređenju fabričkih podešavanja temperatura američkih modela sa i bez režimaAI Egenrgy. Rezultati mogu da zavise od uslova i obrazaca korišćenja.

[2] Na osnovu internog testiranja američkih modela. Rezultati mogu da zavise od okruženja i obrazaca korišćenja.

[3] Procenat na osnovu testiranja evropskog modela mašine za pranje veša. U toku je testiranje severnoameričkog modela.