Став

Тамара Јованов: Да бевме држава со разумна власт, за првите следува апс, а за вторите сиктер!

Одење на политички партии во туѓа држава да кројат политики за прекројување на Македонија, е предавство! Мешање на странски амбасади во политиките на една држава е окупација! Да бевме држава со разумна власт, за првите […]

Став

Грчева: Уште Албин Курти од Косово ни фали да ни држи лекции

Уште Албин Курти од Косово ни фали да ни држи лекции. Дали албанскиве партии некогаш ќе ја почувствуваат Македонија како своја, дали не ги боли грбот од веднење кичма пред “поголемите” Албанци кај комшиите, дали […]

Став

Проф. Најчевска: Овие од Зелен хуман град ги доживувам исто како оние од Лајка

Овие од Зелен хуман град ги доживувам исто како оние од Лајка. И едните и другите продаваат пуфки, фатаморгани и небулози наместо да се изнајдат конкретни и функционални решенија. Едните ни ги наполнија улиците со […]

Став

Грчева: Што држава сме ние?

Заради Грција го сменивме Уставот Бугарија бара да го смениме Уставот Еди Рама и Албанија даваат упатства како да се промени нашиот Устав Што држава сме ние? Како воопшто оваа марионетска власт, наметната со “шарена […]

Став

Проф. Најчевска: Доколку имавме раководство со минимум визија ќе го променевме името во 1992 година

Кога ќе се заглавиш самиот себе во ќош многу е тешко да се извлечеш. Македонија почна да се заглавува во 1992 година и денес е конечно во ќош од кој многу тешко ќе се извлече. […]

Став

Тамара Јованов: Увозот и горењето на ѓубрето од ЕУ не пречи, ама коледарските огнови пречат!?

Увозот и горењето на ѓубрето од ЕУ не пречи, ама коледарските огнови пречат!? Да ги забраниме сите ситни задоволства на луѓето, за да може крупниот системски криминал уште покомотно да се одвива!? Не, не е […]

Став

Проф. Цуцуловски: Како по обичај, наместо по вистинските причинители се удира по народните обичаи и традиција

ТРАДИЦИЈА. Некои лица и институции, непосредно пред Празникот, апелираа да не се палат огнови и да не се пие топла/варена ракија, некажувајќи: (1) Колку, на пример, автомобилите го загадавуваат воздухот, наспроти запалените празнични огнови. (2) […]

Колумни

Проф. Цицонков: Загаденост на воздухот и промашен урбанизам на градот Скопје

Деновиве загаденоста на воздухот со ПМ честички во Скопје е многу голема, често пати се наоѓаме меѓу првите пет најзагадени градови во светот. Тоа има катострофални последици врз здравјето на граѓаните. Болниците за белодробни болести […]

Став

Најчевска: Треба да биде разрешен секој функционер кој ќе

Треба да биде разрешен секој функционер кој ќе: – прекрши сообраќајно правило – земе пет денари од општетсвените пари – запосли или внесе во управен одбор член на семејство – член на семејство отвори бизнис […]

Став

Груевски: За ова обвинителството е целосно запознаено уште во 2018 година

Пред два дена пишував за штетите во стотици милиони евра што настануваат од стопирањето на еден голем проект за враќање на рафинеријата ОКТА во државна сопственост и стотоци милиони евра добивка за Македонија низ годините […]