Магазин

Најчести пет вида детски бес

Според психолозите, детскиот бес се дефинира како емоционални изливи на гнев кај деца под пет години. Тоа се јавува во облик на ненадејни, неконтролирани епизоди на гнев и плачење, во повеќето случаи – без очигледна […]

Магазин

Лошото расположение на таткото влијае на интелектуалниот развој на детето

Таткото кој не е расположен, кој постојано е мрзeлив и не може да ги контролира емоциите, лошо влијае на психолошката состојба на детето, вели науката. Државниот универзитет во Мичиген спроведе ново истражување на оваа тема, […]

Магазин

Како детето да се оттргне од паметните уреди во зимскиот распуст?

За време на зимскиот распуст активностите на отворено се намалуваат, па родителите, најчесто за да си олеснат себеси, им дозволуваат на децата да минуваат повеќе време „пред екраните“. Тоа, сепак, не е најдобрата опција за […]

Вести

Расте бројот на склучени, но и на разведени бракови во државава

Бројот на склучени бракови во државава бележи пораст, но зголемување има и кај бројот на разведени бракови. Според последните податоци објавени од Државниот завод за статистика (ДЗС), бројот на склучени бракови во 2021 година, е […]

Магазин

Мишел Обама: Десет години не можев да го поднесам Барак

Поранешната прва дама на САД Мишел Обама изјави дека 10 години „не можела да го поднесе“ својот сопруг, поранешниот американски претседател Барак, пренесува „Гардијан“. Во интервју за „ТВ револт“, таа ја претстави својата книга, па […]

Магазин

Мажите побрзо се вљубуваат од жените

Истражување објавено во „Журналот за социјална психологија“ (Journal of Social Psychology), посочува дека мажите се вљубуваат побрзо од жените. Според наводите, исто така, мажите почесто велат „те сакам“. Иако многумина веруваат дека жените се поемотивни, […]

Магазин

Жените во Романија добиваат бесплатна психолошка помош по породувањето

Романија одобри нацрт-закон со којшто жените ќе добијат право на бесплатно психолошко советување по породувањето. Досега тоа им беше достапно само додека се в болница. Иницијаторите на законот, инаку претставници од опозицијата, сметаат дека сегашниот […]

Магазин

Дваесет наизглед мали, но важни работи што мора да им ги кажете на вашите деца

Кога зборуваме за работите што треба да ги научиме децата, понекогаш забораваме на мали гестови, манири, постапки кои можат да направат голема разлика, анализира веб страницата „Зелена училница“. Ова се некои од тие гестови. Оние кои штом […]