Колумни

Проф. Цицонков: Загаденост на воздухот и промашен урбанизам на градот Скопје

Деновиве загаденоста на воздухот со ПМ честички во Скопје е многу голема, често пати се наоѓаме меѓу првите пет најзагадени градови во светот. Тоа има катострофални последици врз здравјето на граѓаните. Болниците за белодробни болести […]

Колумни

Ќе ни требаат ли здравствените работници во Македонија или да ги замениме

Деновиве сме сведоци на протести во Тетово во заштита на докторот во модуларната болница кој некако се најде меѓу обвинетите за целиот случај. Протестите се за поддршка на докторот кој најмалку е одговорен за тоа […]

Колумни

Проф. Цицонков: Какво сопствено “ПАРНО“?

Во јавните медиуми често експлоатирана тема е системот за топлификација на градот Скопје, најчесто наречено “парно“ (а не е парно греење). Се поставуваат дилеми дали ќе има природен гас за работа на топланите, или тие […]

Колумни

Колумна на Азески: Она што требаше да договорам во Брисел, го видов во Истанбул

За минатава недела, долго време ми беше планирана посетата на Брисел седиштето на НАТО, ЕУ и кралството Белгија каде Стопанската комора на Македонија планира отворање на своја канцеларија. Поради пандемијата доста време не бев бил […]

Колумни

Ајде по процедури да видиме кој е корумпиран, а не со сила и од позиција на моќ

И осудени и ослободени и обвинети и осомничени и позиција и опозиција и неопределени, па дури и исселени, се радуваме на доаѓањето на тимот од САД кој треба да ни помогне да се справиме со […]

Колумни

Како бесплатно да го решиме дел од настанатиот сообраќаен хаос

Деновиве во Скопје се случува целосен сообраќаен хаос, а можевме да бидеме светски пример за негова организација. Некако се научивме да за успех го сметаме поправањето на она што самите сме го направиле како проблем. […]

Бизнис и економија

Буџет за одржување на економскиот раст за време на криза и забрзување на среден рок

Следната недела во Собранието започнува дискусијата за Буџетот за 2023 година. Продолжува демократскиот процес на носење на најсеопфатниот план на политики и мерки на Владата во текот на една фискална година. Очекувам интересот за дискусија […]

Колумни

Проф. Цицонков: За климатските промени, од друг агол

Од 6 до 18 ноември 2022 се одржува 27-та конференцијата на Обединетите Нации (ОН) за климатски промени наречена COP (Conference of Parties) во египетското туристичко место Шарм ел-Шеик. Оваа конференција се одржува кон крајот на […]