Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 31 декември. Денеска е Преподобна Меланија Римјанка. Оваа Меланија беше вдовица на окружниот римски управник. Живееше во четвртиот век, кога во Рим многумина беа […]

Верски календари

Божик – празник на Христовото раѓање

7 јануари 2023 Кого и што славиме на Божик? На Божик се сеќаваме на Христовото раѓање. Го славиме Господа Исуса Христа. Го славиме Неговиот роденден. Бог постанал човек. Бог дошол на земјава. Христос е Син […]

Верски календари

Бадник – предвестие за Божиќ

 – Бадник е денот пред Божик. Празник пред празникот. Најава на празникот. Очекување на Христовото раѓање. Првите весници на празникот се децата коледари. А весник или гласник значи ангел. Тие се нашите земни ангели. Тие […]

Изложба на најзначајните икони по повод милениум од Бигорскиот манастир - МИА
Верски календари

Од верските календари

31 декември 2017 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 декември. Денеска е Св. Севастијан. Се роди во Италија. Се воспитуваше во Милано и уште како младо момче стапи во […]

Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 декември. Денеска е Св. пророк Данил и трите момчиња Ананиј, Азариј и Мисаил. Сите четворица потекнуваа од Јудиното царско племе. После опустошувањето на […]

Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 декември. Денеска е Св. пророк Агеј. Свети пророк Агеј е еден од т. н. 12 мали старозаветни пророци. Една негова книга е зачувана […]

Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 16 декември. Денеска е Св. пророк Агеј. Свети пророк Агеј е еден од т. н. 12 мали старозаветни пророци. Една негова книга е зачувана […]

Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 декември. Денеска е Св. маченици Тирс, Левкиј, Калиник, Филимон, Аполониј и Аријан. Тирс и Левкиј беа родум од Кесарија. Пострадаа за време […]

Верски календари

Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 декември. Денеска е Св. маченици Евстратиј, Авксентиј, Евгениј, Мардариј и Орест. Овие петмина пострадаа во времето на императорот Диоклецијан. Евстратиј беше римски […]

Верски календари

Од верските календари

25 декември 2022 ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 декември. Денеска е Св. Спиридон Чудотворец. Свети Спиридон живеел во четвртиот век на островот Кипар. Родителите му биле прости […]