На денешен ден

На денешен ден

1547.- Кнезот Иван Четврти, во историјата познат како Иван Грозни, во Москва бил крунисан за руски цар. За време на неговото владеење посебно до израз дошол царскиот апсолутизам и централизацијата на земјата во која дотогаш […]

Информации

На денешен ден

15 јануари 2023 69.- На Римскиот форум побунетите преторијанци го убија римскиот цар Сервио Сулпикијус Галба. Побунетите преторијанци во 68 година ја собориле власта и Нерон, претходникот на Галба, принудувајќи го на самоубиство. 1535.- Англискиот […]

Информации

На денешен ден

14 јануари 2023 1742.- Во Лондон умрел Едмунд Халеј, англиски астроном и геофизичар. Меѓу другото, прв открил дека ѕвездите се движат. Најмногу набљудувана и најпозната е според него наречената Халеова комета. Роден бил во 1659 […]

На денешен ден

На денешен ден

1559.- Елизабета I е крунисана за англиска кралица. 1806.- Во Вршац е роден Јован Стерија Поповиќ, српски писател, комедиограф и еден од првите големи поети на поновата српска литература. Познати се неговите комедии „Лажење и […]

На денешен ден

На денешен ден

1628.- Роден е францускиот писател Шарл Перо, автор на прочуените збирки бајки „Самовилски приказни“, „Мачорот во чизми“, „Црвенкапа“, „Заспаната убавица“ и други. 1746.- Во Цирих се родил Јохан Хајнрих Песталоци, швајцарски педагог и реформатор. Познати […]

На денешен ден

На денешен ден

347.- Роден е византискиот (римски) цар Теодосиј Први, наречен Теодосиј Велики, кој владеел од 379 до 392 година, кога успеал да го обнови Царството во полн состав. До смртта во 395 година владеел со Рим […]

На денешен ден

На денешен ден

49 г.п.н.е.- Гај Јулиј Цезар (римски војсководец, државник, диктатор) ја изговорил познатата реченица “Коцката е фрлена”, по што ја минал реката Рубикон (денешен Вар), со што почнала граѓанската војна со приврзаниците на Помпеја која завршила […]

На денешен ден

На денешен ден

1792.- Со мировниот договор во Јаши завршила Руско-турската војна, која Османлиското царство ја почнало во август 1787 година. Реката Дњестар станала граница меѓу двете земји, но Русија го добила црноморското приморје меѓу реката Буг и […]

Информации

На денешен ден

8 јануари 2023 1297.- Франческо Грималди, преоблечен во калуѓер продрел во крепоста Монако која тогаш била под владение на Џенова. Притоа во неа ги пуштил своите војници и истата ја освоил. Тој е основач на династијата […]

Информации

На денешен ден

7 јануари 2023  – Денеска е Божик за христијаните кои се придржуваат на Јулијанскиот календар, а тоа се припадниците на МПЦ-ОА, Српската, Руската, Грузиската, Вселенската, Ерусалимската, Антиохиската и Александриската патријаршија. Божик е ден кога христијаните го […]