Бизнис и економија

Објавен тендер за консултантски услуги за консолидација на земјиште во Чифлик

Проектот „Унапредување на консолидацијата на земјиштето во Северна Македонија“, финансиран од ЕУ и кофинансиран и спроведуван од Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) распиша јавен тендер (Референтен број: 2023/CSAPC/REUDD/120213) за обезбедување „Консултантски […]

Бизнис и економија

ТАВ: 2.4 милиони патници патувале преку скопскиот и охридскиот аеродром во 2022 година

ТАВ Македонија, аеродромскиот оператор на двата македонски аеродрома, Меѓународниот Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид, бележи 70% пораст во патничкиот сообраќај во 2022, споредено со 2021 година, додека споредено со референтната година во […]

Бизнис и економија

Неоснованите напади на УСЈЕ служат за евтини политички поени и не водат кон решенија за загадувањето на воздухот во градот Скопје

  Цементанрица УСЈЕ АД Скопје, целосно ги отфрла неоснованите тврдења од страна на граѓанската иницијатива Зелен хуман град. Изнесувањето на неточни и паушални тврдења, не е во интерес на граѓаните и подобрувањето на квалитетот на […]

Бизнис и економија

Битиќи најави менување на моделот за субвенционирање и алатки за мерење на ефикасноста на државната помош

Влегуваме во голема операција на менување на моделот за субвенционирање во земјоделието, но исто така и во воспоставување на алатки за мерење на ефикасност на државната помош, истакна вицепремиерот Битиќи во однос на прашањето дали […]

Бизнис и економија

Нов концепт на книжење на капиталните инвестиции, годинава планирани 800 милиони евра

Со КАПЕФ механизмот и зголемената посветеност лани имавме највисоко ниво на реализирани капитални инвестиции во износ од 465 милиони евра или речиси 90 проценти од проектираното, а годинава по тој основ се предвидени околу 800 […]

Бизнис и економија

Битиќи: Мораме да ги направиме нашите производи поконкурентни и на регионалниот пазар

Ние мораме, не само да се отвориме и да ги направиме нашите производи поконкурентни на домашниот пазар, туку и на регионалниот пазар, истакна вицепремиерот Битиќи во однос на прашањето за Законот за декларациите, којшто, како […]

Бизнис и економија

Битиќи: Мораме да ја смениме економската структура на нашата држава

Досега недоволно сме направиле за економијата да биде конкурентна на глобално ниво. Имаме недостатоци или сме многу увозно зависни или имаме недостаток на доволно ресурси без разлика дали човечки или други и не секогаш имаме […]

Бизнис и економија

Бишев: Можно зголемување на каматите, успорување на растот на цените наскоро и кај нас

Скопје, 16 јануари 2023 (МИА) – Претседателот на Советот за унапредување на високото образование и стратешки истражувања на Стопанската комора, Глигор Бишев верува дека првите позитивни сигнали на успорување на растот на цените до кои […]

Бизнис и економија

ТАВ: 2,4 милиони патници на скопскиот и охридскиот аеродром во 2022 година

ТАВ Македонија, аеродромскиот оператор на двата македонски аеродрома, Меѓународниот Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид, бележи 70 отсто пораст во патничкиот сообраќај во 2022, споредено со 2021 година, додека споредено со референтната година […]

Бизнис и економија

Ковачевски: Лани реализирани речиси 90 проценти од капиталните проекти

Лани биле реализирани речиси 90 проценти од предвидените капитални проекти, а вредноста на инвестициите на државата по тој основ во последните три години изнесува 1,1 милијарда евра. -Фактите покажуваат дека и покрај тоа што минатата […]