Бугарското Министерство за одбрана негира дека продале авиони Су-25 наменети за Украина


Бугарското Министерство за одбрана денеска соопшти дека не продало или им обезбедило на земјите-членки на НАТО авиони Су-25 наменети за Украина.

 

 


 

Новинската агенција Блумберг вчера објави земји-членки на НАТО купиле од Бугарија 14 авиони Су-25 од руско производство и истите биле испорачани на Украина.

Она што отсекогаш сум го велел дека тешко вооружување како што се противвоздушни ракетни системи, обезбедување на авиони и друго немаме можност да обезбедиме додека не најдеме заменски платформи, изјави на 12 јануари вршителот на должноста министер за одбрана Димитар Стојанов.

На 23 декември 2022 година беше објавен Законот за ратификација на Договорот меѓу Министерството за одбрана на Бугарија и Министерството за одбрана на Украина за бесплатно обезбедување на вооружување, опрема и муниција. Техничката влада одобри нацрт-дополнителен договор помеѓу министерствата за одбрана на Бугарија и на Украина.